Heeg

Aardgasvrij

 

 

In de zomer van vorig jaar kwam de gemeente Sudwest-Fryslan bij Inenergie aan met de vraag of hun dorp Heeg met energie uit oppervlaktewater kan worden verwarmd. Ondertussen heeft Inenergie uitvoerig onderzoek gedaan en zijn de resultaten veelbelovend.

 

Het dorp Heeg bestaat uit zo’n 800 woningen, zowel particulier als woningbouw. Omdat vlak langs het dorp de watergang De Greft loopt vroeg de gemeente zich af of het water misschien een goede bron van verwarming van het dorp kan zijn. Uit de resultaten van het onderzoek van Inenergie blijkt dat er een goede businesscase bestaat.

 

In Heeg kan een combinatie worden gemaakt tussen een TEO-installatie en een WKO-systeem. Dat betekent dat er in de zomer warm water uit De Greft wordt ontrokken en wordt opgeslagen in het WKO-systeem. In de winter kan dit warme water worden gebruikt om woningen te verwarmen en warm tapwater te produceren, allemaal met reeds bestaande radiatoren in huis.

Het water uit De Greft wordt verwarmd tot zo’n 70 graden Celsius en wordt door de verwarmingssystemen van de woningen geleid. Hoewel 70 graden al redelijk hoog is voor een warmtepompsysteem moeten de huizen in Heeg, die over het algemeen niet erg duurzaam zijn gebouwd, de nodige isolatiemaatregelen doorgaan aan de vloer en aan het dak.

 

Naast Heeg heeft Inenergie in partnerschap met ROM3D nog veel meer mogelijke TEO locaties onderzocht. Klik hier om bij de website met kanskaarten te komen.