Effectiviteit energieconcept Ramplaankwartier

In het Ramplaankwartier in Haarlem werken we aan een project om de bewoners van het aardgas te halen. We helpen bij het bepalen van de effectiviteit van het energieconcept door te berekenen hoeveel energie de woningen in het nieuwe systeem zullen gebruiken.

 

In de nieuwe situatie krijgt elke woning een warmtepomp, die werkt met thermische zonnepanelen (PVT) op het dak van de bewoner. Ook komt er een collectief systeem voor warmte-koude opslag (WKO).

 

Het speciale van dit systeem is dat de bewoners zowel energie kunnen gebruiken als leveren aan het gezamenlijke systeem:

  • In de koude wintermaanden leveren de PVT-panelen niet genoeg energie, dus nemen de bewoners warmte af van de WKO.
  • In de warme zomermaanden produceren de PVT-panelen juist teveel warmte, die dan weer naar het collectieve net wordt gestuurd.

 

InEnergie is betrokken bij dit project om de effectiviteit van het energieconcept te berekenen. We bepalen hoeveel energie de woningen in het Ramplaankwartier nodig hebben in het nieuwe systeem. Deze gegevens worden gebruikt om de kosten en voordelen van het concept inzichtelijk te maken.

Meer over dit project of duurzame energiesystemen?

 

Meer informatie over dit project of duurzame energieprojecten?

 

Stel je vraag aan onze collega Marco.

 

MAIL marco

 

 

Bron: rotterdams-tij.nl

Energievoorziening voor Waterkant

In opdracht van Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas (StiGaM) begeleidt InEnergie de aanbesteding van een duurzaam energiesysteem voor het nieuw te ontwikkelen project Waterkant in Rotterdam. De focus ligt op een duurzame warmte- en koudevoorziening. We ondersteunen StiGaM bij het vinden van een geschikte partner die dit systeem zal ontwikkelen en exploiteren.

 

Meer informatie over Waterkant

 

Onze aanpak

 

Waterkant Rotterdam is onderdeel van Rotterdams Tij (voorheen Feyenoord City) en ligt aan de Maas, op de grens van de wijken Feijenoord en IJsselmonde. De nieuwe wijk combineert wonen, werken en recreëren en wordt grotendeels autovrij. Vanaf 2028 worden er 3.125 tot 3.750 woningen gebouwd. In totaal gaat het om 310.000 tot 400.000 m2 aan woonruimte. Daarnaast komt er ongeveer 70.000 m2 aan gebouwen voor andere functies, zoals kantoren of winkels.

 

Gemeente Rotterdam en StiGaM hebben de ambitie om Waterkant volledig te voorzien van duurzame energie. InEnergie heeft samen met hen een aanpak ontwikkeld om een geschikte partner te selecteren voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van het energiesysteem. Dit proces is zorgvuldig ingericht, met oog voor flexibiliteit, transparantie, duurzaamheid en betaalbaarheid.

Meer over dit project of duurzame energiesystemen?

 

Meer informatie over dit project of duurzame energieprojecten?

 

Stel je vraag aan onze collega Reinoud.

 

MAIL Reinoud

 

 

Oplossingen netcongestie Hondsgemet-Noord

De gemeente West Betuwe wil het bedrijventerrein Hondsgemet-Noord ontwikkelen. Door netcongestie is er onvoldoende capaciteit voor elektrische energie. InEnergie is gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken, zodat bedrijven zich toch kunnen vestigen.

Aanpak InEnergie

Om een oplossing te vinden, hebben we een plan van aanpak opgesteld met vier stappen. De eerste stap was het in kaart brengen van alle betrokken partijen en mogelijke oplossingen. Hiervoor hebben we contact gezocht met netbeheerder Liander, zonnepark Avri Solar, Windpark Avri, laadstation Watthub, Parkconcepts en Joulz.

Eerste resultaten

Uit onze inventarisatie kwamen vier kansrijke richtingen:

  1. Slim delen van capaciteit: Nieuwe en bestaande bedrijven kunnen energiecapaciteit delen via een groepstransportovereenkomst. Als de juiste combinatie van energielevering en afname (profiel) gevonden kan worden zouden nieuwe bedrijven op Hondsgemet-Noord wel een aansluiting kunnen krijgen.
  2. Verplaatsen van bedrijven: Bedrijven met bestaand aansluitvermogen binnen de gemeente kunnen verhuizen naar Hondsgemet-Noord.
  3. Energiehub: Het opzetten van een geheel aparte energiehub, los van het net.
  4. Warmte-uitwisseling: Gebruik van warmte-koude opslag en uitwisseling tussen bedrijven voor efficiënter energiegebruik.

Hoe nu verder?

De volgende stap is om de oplossingen verder uit te werken. We onderzoeken hoe vraag en aanbod van elektriciteit en warmte kunnen worden afgestemd tussen bedrijven. Daarnaast bekijken we samenwerkingsvormen die het voor bedrijven aantrekkelijk maken om zich op het bedrijventerrein te vestigen. Met deze inzichten werken we toe naar een toekomstplan voor Hondsgemet-Noord.

 

Meer over dit project of duurzame energiesystemen?

 

Job van der Grinten

Meer informatie over dit project of onderzoek naar duurzame energiesystemen?

 

Stel je vraag aan onze collega Job.

 

MAIL job

 

 

Optimalisatie energie bestaande bouw ETZ

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis locatie Elisabeth (ETZ-Elisabeth) werkt hard aan verduurzaming. Naast de eerdere opdracht voor de ontwikkeling van een bronnet voor de nieuwbouw van de zorgcampus, hebben we onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de bestaande bouw te verduurzamen. Het doel: kosten besparen en de CO₂-uitstoot verminderen.

 

Tot de volledige vernieuwing van het ETZ in 2050 blijft een deel van de energie afkomstig uit fossiele bronnen. Ons onderzoek richt zich op verduurzaming en optimalisatie van het energiesysteem in de overgangsperiode naar volledige nieuwbouw in 2050.

De aanpak:

  1. Elektrificatie van de warmtevraag van bepaalde bouwdelen.
  2. Efficiëntere en duurzamere inzet van de fossiele energiecentrale.

 

Inzicht in energiestromen en opwekking

Om mogelijke optimalisaties te bepalen, hebben we de energiestromen en opwektoestellen geïnventariseerd. Hierbij werd vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit elke opwekker verbruikt en hoe de geproduceerde warmte wordt ingezet. Deze warmte wordt onder andere gebruikt voor:

  • Heetwater (Stoom): Luchtbevochtiging en sterialisatie
  • Hoge Temperatuur warmte: Ruimte verwarming en warm tapwater.
  • Lage Temperatuur warmte: Ruimte verwarming
  • Hoge- en lage temperatuur koude: Koeling

Deze analyse heeft inzicht gegeven in de specifieke energieverbruiken en mogelijkheden tot optimalisatie.

 

Optimalisaties en resultaten

Op basis van de inventarisatie kan het ETZ gerichter keuzes maken voor:

  • Het efficiënter inzetten van opwektoestellen, waardoor dezelfde energetische output wordt bereikt met minder fossiele energetische input.
  • Het benutten van de overcapaciteit van het warmte-koudeopslagsysteem (WKO) om bestaande gebouwdelen duurzamer te verwarmen.

 

Investeringen en subsidies
Om het bestaande gebouwdeel aan te sluiten op het duurzamere energiesysteem, wordt geïnvesteerd in water/water-warmtepompen. Dankzij de toegekende Dumava-subsidie (die door InEnergie is aangevraagd) kan het ETZ 20% van de investeringskosten terugkrijgen, wat deze verduurzaming financieel aantrekkelijk maakt.

 

Duurzaamheid in de praktijk

Deze stappen laten zien dat het ETZ niet alleen de CO₂-uitstoot verlaagt, maar ook werkt aan structurele kostenbesparingen. Met een gefaseerde aanpak wordt verduurzaming tastbaar én haalbaar, zowel voor het milieu als voor de organisatie.

 

Meer over dit project of duurzame energiesystemen?

 

Meer informatie over dit project of onderzoek naar duurzame energiesystemen?

 

Stel je vraag aan onze collega Marco.

 

MAIL MARCO

 

 

Procesmanagement Infra Ramplaankwartier

InEnergie neemt als expert in de energietransitie de leiding in het procesmanagement van de infrastructurele werkzaamheden in het Ramplaankwartier in Haarlem. Het doel van het project is om een duurzaam warmtenetwerk te realiseren dat klaar is voor de toekomst. Dit project bevindt zich in de voorbereidingsfase, waarbij zowel de technische als juridische aspecten zorgvuldig worden meegenomen om een soepel verloop te garanderen.

 

Belangrijke doelstellingen: 

  • Het behalen van de planning binnen de gestelde deadlines. 
  • Binnen de begroting blijven door nauwkeurige kostenbewaking en risicomanagement. 

Onze procesmanager werkt nauw samen met technische specialisten, zoals de projectontwikkelaars van InWarmte. InWarmte levert specialistische kennis van WKO-installaties (Warmte Koude Opslag) en maakt gebruik van gecertificeerde contractstukken om een gestroomlijnd inkoopproces te waarborgen. 

 

Wat we doen: 

  • Het opstellen en verbeteren van een integrale projectplanning, met aandacht voor zowel technische als juridische vereisten. 
  • Het ontwikkelen van een inkoopstrategie, inclusief marktonderzoek naar leveranciers en innovatieve oplossingen binnen de sector. 
  • Het beheren van projectrisico’s door gedetailleerde voorbereidingen en gefaseerde aanbestedingen. 

 

Meer over Zonnewarmte Ramplaankwartier 

In het Ramplaankwartier wordt het Zonnewarmtenet ontwikkeld, dit is een buurtwarmtenet op zonne-energie. De bewoners in de wijk die meedoen worden leverancier én afnemer van hun eigen warmte. De warmte die de zon in de zomer levert slaan we op onder de grond. We gebruiken die warmte in de winter om onze huizen te verwarmen. 

De zonnewarmte wordt met WKO-technologie gecombineerd om stabiele en milieuvriendelijke energie te kunnen leveren. Met dit innovatieve project wordt de wijk aardgasvrij, met een geïntegreerde aanpak waarin zowel bewoners als bedrijven worden betrokken. 

 

InEnergie werkt samen met alle betrokken partijen om het project succesvol te laten verlopen en kijkt ernaar uit om bij te dragen aan een toekomstbestendige infrastructuur voor de warmtetransitie in het Ramplaankwartier. 

 

 Meer over dit project

 

 

 

Wil je meer weten over dit project?

 

Stuur een mail naar onze collega Lucas.

 

MAIL LUCAS

 

 

Simon Goessens bij Green Business Club Utrecht

Green Business Club Utrecht

InEnergie helpt Green Business Club Utrecht bij de realisatie van een Routekaart. Deze kaart geeft adviezen over hoe als collectief de ambitie ‘Utrecht Centraal energieneutraal 2030’ vorm te geven.

 

 

 

 

Op 30 september 2021 werd met veel enthousiasme het convenant ‘Utrecht Centraal energieneutraal in 2030’ ondertekend door diverse bedrijven, te midden van applaus. Jaarbeurs, Movares, ProRail, Rabobank, RVO en Strukton Worksphere zetten zich hiermee in voor een energieneutraal stationsgebied in 2030.

 

Om hier invulling aan te geven, heeft InEnergie gewerkt aan een Routekaart met daarin adviezen over hoe als collectief de ambitie ‘Utrecht Centraal energieneutraal 2030’ vorm te geven.

 

1. Verbinding en Urgentie

De routekaart fungeert als verbindend instrument, waarbij de urgentie helder in beeld wordt gebracht en synergiekansen worden geïdentificeerd.

Deze routekaart is van toepassing op zowel individueel als gebiedsniveau.

2. Individuele Analyse

Voor individuele deelnemers is een quickscan uitgevoerd om informatie te verzamelen aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst. Hieruit volgt een standaardrapportage die de nulmeting weergeeft en besparingsmogelijkheden inzichtelijk maakt, inclusief een financiële analyse op gebouwniveau.

 

3. Potentie voor Duurzame Energieopwekking

De potentie voor duurzame energieopwekking in het gebied is geïdentificeerd, zowel voor elektriciteit als warmte. Hierbij wordt gekeken naar beschikbare energiebronnen en mogelijkheden voor collectieve energieopwekking. De algemene opwekpotentie van het gebied is ingeschat, gezien de afhankelijkheid van een warmtenet van de ontwikkelingen in het gebied.

4. Integratie van Bevindingen

De bevindingen van zowel individuele deelnemers als het gebied zijn samengebracht in de definitieve routekaart.

Hierin zijn synergiekansen tussen gebiedspartners geïdentificeerd, evenals mogelijkheden voor collectieve zonnestroom- en duurzame warmtenetten.

 

5. Omgaan met Onzekerheid

Vanwege voortdurende bouwontwikkelingen in het gebied blijft er veel onzekerheid bestaan. Het is daarom van essentieel belang dat de Green Business Club Utrecht (GBCU) nauw in gesprek blijft met alle belanghebbenden.

 

Meer over Green Business Club Utrecht?

 

Meer informatie over de Routekaart of over Green Business Club Utrecht?

 

Stel je vraag aan onze collega Simon.

 

MAIL simon

 

 

 

Zon op schooldaken

Zon op Schooldak Hilversum

In Hilversum helpt InEnergie scholen bij de realisatie van zonnepanelen. We ontzorgen de scholen zodat zij in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien.

 

De gemeente Hilversum heeft in 2021 besloten om hun scholen versneld te begeleiden in het realiseren van zonnepanelen op de schooldaken. Zo kunnen de scholen in hun eigen energiebehoefte voorzien. Voor de zomer van 2024 willen we zoveel mogelijk scholen helpen bij de realisatie van zonnepanelen op hun daken.

Rol InEnergie

In dit project ontzorgen we de scholen bij het realiseren van de zondaken. Het project is begonnen met 21 beschikbare schooldaken en InEnergie begeleidt elke school individueel bij het plaatsen van de zonnepanelen. Hiervoor maken we bijvoorbeeld dakanalyses, constructieberekeningen of vragen we de subsidies aan.

 

 Meer over Zon op Schooldak

 

Meer informatie over Zon op Schooldaken of wil je ook de haalbaarheid van zonneprojecten onderzoeken?

 

Stel je vraag aan onze collega Simon.

MAIL simon

 

 

Woonboten

Gasloze woonboten

Vlakbij het Noord-Hollandse Velserbroek ligt Zijkanaal B. Hier werken we aan een adviesproject voor het gasvrij maken van ongeveer 106 woonboten. In het onderzoek vergelijkt InEnergie verschillende varianten en maken we concreet welke warmtesysteem de beste optie is.

 

De bewoners van de woonboten in het Zijkanaal B zoeken naar een alternatief voor verwarming met fossiele brandstoffen. Individuele oplossingen zijn al snel duur, complex en niet haalbaar. De verwachting is dat een collectieve oplossing wel haalbaar is en de bewoners willen weten of dit zo is.

 

Een leuke uitdaging, omdat de woonboten op afstand van elkaar liggen. Normaal is bebouwing bij een warmtenet dicht op elkaar. In dit project liggen de woonboten verdeeld over ongeveer 1,6 kilometer aan beide kanten van het kanaal.

 

Met zoveel water om de woonboten heen, kan aquathermie mogelijk toegepast worden om de woonboten te verwarmen en te koelen. De warmte en koude wordt dan uit het oppervlaktewater gehaald en opgeslagen in een WKO om op een later moment te kunnen benutten.

 

 Meer over dit project

 

Alwin Grubben

 

 

Wil je meer weten over dit project?

 

Stuur een mail naar onze collega Alwin.

 

MAIL alwin

 

 

Bronnet Zorgcampus ETZ

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft behoefte aan advies over het toekomstbestendig maken van de energievoorziening van de zorgcampus.

De eerste vraag van ETZ was hoe zij het beste energie konden opwekken voor de nieuwbouw van hun zorgcampus. InEnergie heeft hiervoor berekend of een warmte-koude bronnet in combinatie met warmtepompen haalbaar is. Eerst werd een verkennend onderzoek uitgevoerd naar dit energieconcept, waarbij de omstandigheden gunstig bleken. In overleg met ETZ is daarom besloten dit concept verder uit te werken.

Eerst verkennen, dan verdiepen

In een verkennend onderzoek heeft InEnergie gekeken of een lokaal bronnet haalbaar is. Hiervoor is door middel van snelle analyses en grove uitgangspunten berekend wat de nieuwe energievraag, het benodigd vermogen zal worden, waaruit de OPEX en de CAPEX zijn berekend. In het verdiepende onderzoek zijn meer gedetailleerde analyses met verbeterde uitganspunten meegenomen. Hiernaast is er in het verdiepende onderzoek aandacht besteed aan de milieu impact van het energieconcept.

Met het verkennende en het verdiepende onderzoek hebben we aangetoond dat de omstandigheden gunstig zijn voor het realiseren van een bronnetsysteem. Hiernaast hebben we concreet gemaakt welke energiebesparingen het systeem voor het ziekenhuis oplevert. Daarnaast zou het bronnetsysteem niet alleen het ETZ helpen om haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, maar zou het ook andere partijen binnen de zorgcampus kunnen helpen om te verduurzamen.

Voordelen bronnennet voor de omgeving

Uit het onderzoek blijkt ook dat samenwerken met omliggende partijen, zoals de gemeente Tilburg, kansrijk kan zijn. Vanuit de bronvergunning dient elke partij namelijk een goede balans te behouden tussen warmte en koude in de bodem. Een samenwerking tussen verschillende partijen kan zorgen voor een lagere regeneratiebehoefte, doordat het warmteoverschot van de ene partij weg kan vallen tegen het koude overschot van de andere partij. Een lagere regeneratiebehoefte zorgt ervoor dat er minder energie nodig is om de bronnen te regenereren waardoor er energie wordt bespaard.

Hoe verder met de bestaande bouw

Het verdiepende onderzoek naar de nieuwbouw van het ETZ heeft een nieuwe vraag opgeworpen: hoe kan het energiesysteem van de bestaande bouw verder worden verbeterd?

De nieuwbouw van het ETZ zal naar verwachting volledig gerealiseerd zijn in 2050. Tot 2050 blijft het grootste deel van de energievoorziening voor de bestaande bouw afhankelijk van een fossiele energiecentrale. Voor het ETZ hebben we onderzocht hoe deze centrale efficiënter kan functioneren en hoe de bestaande bouw duurzamer verwarmd kan worden.

Er is onder andere gekeken naar:

  • De mogelijkheid om de warmteproductie te elektrificeren.
  • Aanpassingen zoals de overstap van stoombevochtiging naar adiabatische bevochtiging.
  • Efficiëntere inzet van opwektoestellen binnen de energiecentrale.

Deze maatregelen kunnen leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en milieuwinst.

Lees hier meer over ons onderzoek naar het energiesysteem van de bestaande bouw.

We zijn bij InEnergie enthousiast over de kansen voor het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis. Dagelijks zoeken we voor opdrachtgevers naar de best passende combinaties van techniek, duurzaamheid, rendement en praktische realiseerbaarheid. Deze combinaties brengen plannen echt verder en tonen aan dat dingen wel kunnen. Met de resultaten uit dit onderzoek willen we ook de plannen voor het ETZ concreet en haalbaar maken.

Meer over dit project of duurzame energiesystemen?

 

Meer informatie over dit project of onderzoek naar duurzame energiesystemen?

 

Stel je vraag aan onze collega Marco.

 

MAIL MARCO

 

 

Zonne-energie voor Centraal Boekhuis

Op het Centraal Boekhuis in Culemborg hebben we een zonne-energie-installatie gerealiseerd in samenwerking met Energiebreed.

 

De zoninstallatie is in ons eigendom en exploiteren we zelf. De installatie bestaat uit een 457 kWh daksysteem en een uniek 157 kWp gevelsysteem. Het Centraal Boekhuis is de plek waar bijna alle Nederlandse boeken vandaan komen. Jaarlijks worden vanuit deze plek ongeveer 60 miljoen boeken verspreidt.

 

 

 Meer over dit project of zonne-energie

 

Meer informatie over zonne-energie of wil je ook de haalbaarheid van een zonproject onderzoeken?

Stel je vraag aan onze collega Vincent.

 

MAIL VINCENT