Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis locatie Elisabeth (ETZ-Elisabeth) werkt hard aan verduurzaming. Naast de eerdere opdracht voor de ontwikkeling van een bronnet voor de nieuwbouw van de zorgcampus, hebben we onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de bestaande bouw te verduurzamen. Het doel: kosten besparen en de CO₂-uitstoot verminderen.
Tot de volledige vernieuwing van het ETZ in 2050 blijft een deel van de energie afkomstig uit fossiele bronnen. Ons onderzoek richt zich op verduurzaming en optimalisatie van het energiesysteem in de overgangsperiode naar volledige nieuwbouw in 2050.
De aanpak:
- Elektrificatie van de warmtevraag van bepaalde bouwdelen.
- Efficiëntere en duurzamere inzet van de fossiele energiecentrale.
Inzicht in energiestromen en opwekking
Om mogelijke optimalisaties te bepalen, hebben we de energiestromen en opwektoestellen geïnventariseerd. Hierbij werd vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit elke opwekker verbruikt en hoe de geproduceerde warmte wordt ingezet. Deze warmte wordt onder andere gebruikt voor:
- Heetwater (Stoom): Luchtbevochtiging en sterialisatie
- Hoge Temperatuur warmte: Ruimte verwarming en warm tapwater.
- Lage Temperatuur warmte: Ruimte verwarming
- Hoge- en lage temperatuur koude: Koeling
Deze analyse heeft inzicht gegeven in de specifieke energieverbruiken en mogelijkheden tot optimalisatie.
Optimalisaties en resultaten
Op basis van de inventarisatie kan het ETZ gerichter keuzes maken voor:
- Het efficiënter inzetten van opwektoestellen, waardoor dezelfde energetische output wordt bereikt met minder fossiele energetische input.
- Het benutten van de overcapaciteit van het warmte-koudeopslagsysteem (WKO) om bestaande gebouwdelen duurzamer te verwarmen.
Investeringen en subsidies
Om het bestaande gebouwdeel aan te sluiten op het duurzamere energiesysteem, wordt geïnvesteerd in water/water-warmtepompen. Dankzij de toegekende Dumava-subsidie (die door InEnergie is aangevraagd) kan het ETZ 20% van de investeringskosten terugkrijgen, wat deze verduurzaming financieel aantrekkelijk maakt.
Duurzaamheid in de praktijk
Deze stappen laten zien dat het ETZ niet alleen de CO₂-uitstoot verlaagt, maar ook werkt aan structurele kostenbesparingen. Met een gefaseerde aanpak wordt verduurzaming tastbaar én haalbaar, zowel voor het milieu als voor de organisatie.
Meer over dit project of duurzame energiesystemen?
Meer informatie over dit project of onderzoek naar duurzame energiesystemen?
Stel je vraag aan onze collega Marco.